Centar podova

10 savjeta za vaš savršeni dizajn enterijera

Bez obzira na prostor koji uređujete, Tarkett i Centar podova je za vas skupio korisne savjete o tome kako da ga pretvorite u svoj savršen dom. Nikada se niste bolje zabavili prljajući ruke! Uživajte!

1. Izmjerite svoju prostoriju

Izmjerite prostoriju i nacrtajte je na papiru. Dodajte isječene oblike vašeg nameštaja i pronađite mu savršeno mesto u prostoriji.

Ovo će vam pomoći da shvatite kako će se ljudi kretati kroz prostoriju.

2. Otkrijte gde je najbolje prirodno osvetljenje

Pronađite mesto u prostoriji gde ima najviše prirodnog svetla – pored vrata ili prozora – kako biste bolje isplanirali gde vam je potrebno dodatno, veštačko osvetljenje.

3. Bazirajte svoj dizajn na…

Trebalo bi da plan svog dizajna enterijera gradite oko objekata, nameštaja ili čak podova. Birajte na osnovu stila koji vas inspiriše.

4. Odaberite boje koje želite da koristite

Slijedeća važan stvar je da se odlučite za boje koje želite da imate u sobi. U principu, bolje je da se ograničite na tri.

Onda možete da eksperimentišete sa nijma, što nas dovodi do slijedećeg savjeta…

5. Eksperimentišite s bojama

Naoružajte se materijalima (na primjer, komadima tkanine) u bojama koje ste odabrali, kako bi vam pomogli da se zamislite u vašem budućem enterijeru. Ne zaboravite da uzmete u obzir nameštaj, zavjese, zidove, podove, vrata… Pomozite sebi u razmišljaju – napravite nekoliko fotografija sobe. Tako ćete moći da vizualizujete kako će boje i tonovi izgledati u prostoru.

6. Počnite sa zidovima

Bilo da ste odabrali krečenje ili tapet, vaši zidovi će svakako odrediti glavnu boju u prostoriji. Takođe, možete ih ostaviti u bijeloj ili sivoj, da istaknete boje koje ste iskoristili na drugim mjestima. Vodite računa da ih ne naglasite previše, da ne bi privlačile previše pažnje ako nisu u ravnoteži sa drugim tonovima. Ako se odlučite za određenu boju, odaberite „mat“ finiš, koji će bolje sakriti male nedostatke. Ako želite da vaša soba deluje veće, birajte jasne, svetle boje.

Napravite kontrast između zidova i bijelog plafona, za dodatnu punoću. Možete se odlučiti i za efekat dubine, na primjer stvaranjem kontrasta bojom na zidovima suprotnim prirodnom osvetljenju.

Možete i da mijenjate boju zida tako što ćete praviti svijetlije tonove kako se približavate izvoru svijetla i obojiti zid sa prozorom u bijelu.

7. Uzmite pod u obzir

Sada je vrijeme da se pozabavite podom. Odaberite materijal kojim želite da prekrijete pod. Vinil, laminat i parket pružaju širok izbor dezena koji će vam pomoći u izboru.

Za koji god dezen i površinski efekat da se odlučite, pokušajte da izaberete pod koji je u izvjesnom kontrastu sa vašim zidovima – na primjer, za par tonova svetliji ili tamniji. Ne zaboravite da razmislite o tome kako će prirodno svijetlo uticati na pod. Lakirani ili mat podovi će dati sasvim različite efekte.

Ako se odlučite za parket, pobrinite se da su daske složene paralelno sa dominantnim svijetlom.

Međutim, ako je vaša soba dugačka, možete se odlučiti i da parket postavite u pravcu u kom se prostire.

8. Rasporedite svoj nameštaj

Sada je vrijeme da pronađete pravo mijesto za svoj nameštaj. Ne ustručavajte se da isprobate najrazličitije kombinacije. Neka objekti u prostoru budu dio dizajna vašeg enterijera. Pazite da ne zakrčite prostor sa previše stvari, i  obavezno mislite o ravnoteži boja.

9. Osmislite viještačko osvjetljenje

Osvjetljenje igra veoma važnu ulogu – oblikuju vašu sobu u večernjim satima i daju joj posebnu atmosferu. Kako viseća svijetla vizuelno sužavaju prostor, koristite ih tamo gdje ima manje prirodnog osvjetljenja. Ne zaboravite da planirate dovoljno utičnica. Prilikom postavljanja osvjetljenja, takođe eksperimentišite – varirajte svijetlost po prostoriji. Možete da ugradite i prigušivače i stvarate različite ambijente u skladu sa raspoloženjem. Budite oprezni sa svijetlima koja zasljepljuju. Ako ih usmjerite na zidove, dodaće im na volumenu. Razmislite o malim plafonskim reflektorima koji daju meko i usmjereno osvjetljenje.

Njih možete da koristite da stavite vizuelni naglasak na važne objekte ili nameštaj.

10. Napravite sopstveni stil

Koji god savjet da poslušate, neka vaš stil bude isključivo vaš. Eksperimentisanjem ćete postići najbolji rezultat! Internet je pun sjajnih izvora, od profesionalnih fotografa i dizajnera: razgledajte i pronađite inspiraciju! I naravno, ne zaboravite na Tarkett Room Designer.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja!