Centar podova

TOP 5 trendova u enterijeru koji su obilježili 2016. godinu

Danas je teško biti ravnodušan na dešavanja koja se svakodnevno odigravaju oko nas. Htjeli mi to ili ne, nametnuti su nam, putem masovnih medija, mnogobrojni trendovi, a na nama je dalje da li ćemo ih prigrliti i poštovatili, ili jednostavno ignorisati.

Predstavljamo vam listu trendova koji su obilježili ovu godinu, a na koje bi definitivno trebalo da obratite pažnju u narednih nekoliko mjeseci. Otkrivamo vam i kako da neke od ovih prijedloga uklopite u svoj postojeći enterijer.

1. Predmeti od metala

Prvo mesto na ovoj listi svakako zaslužuju metalni predmeti, zahvaljujući sposobnosti da pruže osjećaj prefinjenosti svakom prostoru. Dodajte toplinu prostoriji koristeći roze zlato, bakar ili eleganciju uz srebro i hrom. Takođe, nameštaj od čeličnih elemenata, uglavnom crnih nijansi, doprinjet stvaranju industrijskog efekta, što je svakako jedan od najznačajnijih savremenih trendova u enterijeru.

Glavna razlika u odnosu na prethodne trendove upotrebe metala je fleksibilnost kombinovanja. Nemojte se ustručavati da koristite jedan tip metala za centralni element prostorije, a drugi za sporednu dekoraciju.

Budite slobodni i kombinujte više boja i različitih metala u jednoj prostoriji. Sa tako malim promjenama i detaljima, učinićete vaš enterijer znatno atraktivnijim i toplijim.

2. Održivi dizajn

Baš kao što se održivi elementi uspješno primjenjuju u arhitekturi, pri čemu se forma i funkcija savršeno uklapaju, važno je koristiti i elemente u enterijeru koji ne samo što izgledaju lijepo, već i umanjuju štetan uticaj na prirodu.

Koristeći prirodne materijale u enterijeru, kao što su drvo ili kamen, najlakši je način da se postigne taj cilj. Drvo je izuzetno zahvalan materijal zbog svog dugog vijeka trajanja, a prije svega mogućnosti reciklaže i vraćanja u prirodu nakon prestanka korišćenja.

Danas se na tržištu, pored podova kao što je parket, javljaju i neke druge podne obloge koje su izuzetno značajne sa aspekta održivosti. Neki od tih podnih obloga su laminat i linoleum.

Laminat je podna obloga koja se može u potpunosti reciklirati. U slučaju da želite da promenite podnu oblogu u vašem domu, reciklirajte laminat, vratite ga u prirodu, i na taj način nećete narušiti prirodan tok stvari.

Linoleum predstavlja pravi izbor za one koji žele da u potpunosti svoj enterijer podrede prirodi i prirodnim materijalima. Uzimajući u obzir da se linoleum proizvodi od  lanenog ulja, borove smole, plute, drveta, različitih pigmenata i krede, možemo sa sigurnošću reći da je on potpuno prirodan, 100% biorazgradiv materijal, i kao takav će se savršeno uklopiti u vaš dom.

Za elemente dekoracije, kao što su zavjese, jastučnice, navlake za nameštaj, koristite isključivo proizvode od lana i pamuka. Sami osmislite i napravite raznovrsne ukrase od materijala iz prirode, a otarasite se beskorisnih plastičnih elemenata.

3. Printovi iz prirode

Ovaj trend podrazumijeva upotrebu šara koje se mogu naći u prirodi. U ovoj godini posebna pažnja je usmjerena ka dekorima inspirisanim biljnim i životinjskim svijetom. Kao što je slučaj sa svakim dezenom, budite umjereni prilikom njihovog korišćenja, a naročito ako upotrebljavate neke izuzetno upečatljive šare.

Ovi elementi će unijeti posebnu dinamiku u prostor, ali treba biti oprezan i ne pretjerivati u njihovoj primjeniti; koristite ove printove samo na dva, tri elementa u prostoriji i razmislite o korišćenju šara koje odstupaju od njihove prirodne palete boja.

4. Geometrija

Ako ste u potrazi za kreativnim rešenjima za dekoraciju enterijera, najlakši način da ostavite utisak je korišćenje gemetrijskih oblika. Interesovanje za ovakav dizajn predstavlja, zapravo, produžetak trenda inspirisanog ’70-im godinama prošlog vijeka.
Sjajna karakteristika ovog trenda je što se može uklopiti uz bilo koji stil ili dizajn. Ako želite moderan izgled, odaberite nameštaj ili rasvjetne elemente izraženog geometrijskog oblika. Za umjereniji izgled, primjenite geometrijske šare na tepihu, pločicama, dekorativnim predmetima ili jastučićima.

5. Plava boja

Svaka godina ima svoju boju, pa ni 2016. nije izuzetak. Intenzivne nijanse plave boje kao što su kobaltna, mornarska ili kraljevsko plava su pravi izbor za ovu godinu. Ove nijanse je lako upotrijebiti u enterijeru, a od vas zavisi koliko želite da se istaknu.

Za one koji žele da stvore opuštajuću atmosferu u prostoriji, pravo je rešenje da oboje zidove u plavu boju. Plave nijanse se mogu upotrijebiti i na diskretniji način kroz poneki dekorativni element ili komad nameštaja kao što su fotelja ili tabure.

Ako vam se dopadaju, primjenite neki od ovih trendova u vašem enterijeru. Osvježite ga novim komadom nameštaja, okupajte zidove plavom bojom, ili jednostavno dopustite prirodi da prodre u njega, i uz samo malo truda dobićete jedan potpuno nov prostor za život.

 

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja!