Centar podova

Kako od mračnog potkovlja napraviti savršeno mjesto za život

Potkrovlja se često smatraju veoma nepogodnim za život, njihovo projektovanje i uređenje sa sobom nosi niz poteškoća. Za iskusnog arhitektu sve ove poteškoće zapravo predstavljaju samo izazov kom treba pristupiti na poseban način, te ovi prostori mogu postati prave male oaze na vrhovima zgrada. Za one koji vole pomalo netipične stambene prostore, potkrovlje predstavlja idealan izbor. Dobrom funkcionalnom organizacijom, pozicijom krovnih prozora i izborom adekvatnog nameštaja, čak i iz naizgled mračnog i negostoljubivog prostora može se stvoriti prijatan i udoban ambijent.

Igra svjetlosti i sjenki

Najbitniji faktori od kojih se polazi prilikom riješavanja ovakvog tipa prostora je prirodno osvjetljenje i dobra izolacija, bez kojih bi život u potkrovlju bio nezamisliv. Ako postoji mogućnost, preporučuje se što veći broj krovnih prozora, kako bi ovaj prostor imao dovoljno prirodne svijetlosti. U zavisnosti od orijentacije objekta, krovni prozori moraju imati zastore, kojima se sprječava prekomjerni upad sunčevih zraka i nepotrebno zagrijavanje prostora u letnjim danima. Svjetlost koja prodire u prostor potkrovlja u simbiozi sa mnoštvom kosina daje dinamičnu igru svjetlosti i sjenke, što u velikoj mjeri doprinosi izgledu enterijera i čini ovaj prostor potpuno različitim u različitim godišnjim dobima i vremenskim periodima.

Posebnu pažnju obratite na poziciju pojedinih prostorija u okviru potkrovlja, kao i na poziciju i orijentaciju krovnih prozora u odnosu na njih. Spavaća soba, dnevni boravak i trpezarija su prostori koji zahtjvaju određenu količinu dnevne svjetlosti, dok hodnik, kupatilo i razne ostave i plakari mogu biti pozicionirani u mračnim ili slabije osvetljenim djelovima potkrovlja.

Iskoristite prostor pod kosinama

Kako nedostatke pretvoriti u prednosti? Vrlo lako. Ispunite prostor pod kosinama raznovrsnim policama i ormarićima napravljenim po mjeri, koji će se kao takvi sigurno savršeno uklopiti. Na ovaj način će površine sa punom visinom ostati slobodne za komunikaciju i za sadržaje koji to zahtjevaju. Ugradni ormani sa kliznim vratima odgovaraće svim vašim potrebama, a vaš prostor neće trpjeti zbog funkcionalnosti. Ako vam u pojedinim prostorijama nisu neophodni ormari ili komode, ispod kosina bi sasvim lako mogli da postavite mnoštvo otvorenih polica. Tako ćete postići da prostor deluje znatno dinamičnije, a same police će imati i funkcionalnu i dekorativnu ulogu.
U kupatilima, ispod kosina možete smestiti po mjeri pravljene kade ili tuš kabine, koje će se svojom geometrijom idealno uklopiti u ovaj prostor.

Iskoristite prostor ispod prozora

Prostor ispod prozora moguće je organizovati na razne načine, u zavisnosti od vrste prostorije. U dnevnim sobama on predstavlja idealno mjesto za pozicioniranje niskih komoda, polica, pa čak i ugaonih garnitura.
On takođe, u zavisnosti od visine parapeta, predstavlja idealnu poziciju za radni sto, kako u radnoj, tako i u dječijoj sobi. Na ovaj način je onome ko sjedi i radi za stolom obezbjeđeno dovoljno dnevne svjetlosti.
Krevet u spavaćoj sobi postavite paralelno sa zidom, tako da uzglavlje bude ispod kosine, kako bi mu se moglo nesmetano prići sa obje strane. Da bi se postavio krevet neophodno je da visina od poda do kosine, iznad djela gde vam se nalazi glava, ne bude manja od 90cm.

Minimalizam

Uticaj minimalizma u enterijeru viđamo skoro na svakom koraku. U potkrovljima je možda i najdominantniji, zbog prirode samog prostora. Jednostavne, elegantne i svedene linije namještaja u kombinaciji sa medijapanom od visokog sjaja, svjetlih boja ili bijeli u potpunosti, ispunjavaju i oblikuju ove prostore.
Izbjegavajte veliki i težak nameštaj, ma koliko vam se činilo da imate prostora. Prednost dajte praktičnom i multifunkcionalnom namještaju koji vam može poslužiti u razne svrhe. Na ovaj način ćete znatno uštedjeti na prostoru, a opet ćete efikasno zadovoljiti sve potrebe.

Boje

Kolorit je najčešće sveden, to su uglavnom, bijela, crna i siva sa pojedinim detaljima u jarkim bojama. Ali ni ovo nije pravilo kog se treba pridržavati. Sve zavisi od veličine i osvjetljenosti prostora. Za male i skučene prostore u potkrovlju preporučuju se svjetli tonovi, koji ce ga još više osvjetliti i vizuelno povećati, dok se prostrana i dnevnom svjetlošću okupana potkrovlja mogu obojiti raznovrsnim spektrom boja.

Dinamiku u prostoru možete postići upotrebom raznovrsnih tapeta, naročito onih sa vertikalnim prugama, koje će učiniti da vaše potkrovlje vizuelno deluje više.

Za dodatnu produbljenost prostora u izrazito malim i slabo osvetljenim potkrovljima preporučuju se što svetliji podovi, dok tamnije tonove možete koristiti u onim prostorima koji su dovoljno otvoreni i osvjetljeni.

Drvena konstrukcija

Drvena konstrukcija (grede, rogovi, stubovi) kao detalj u vašem potkrovlju mogu izgledati veoma atraktivno. Najbolje ćete ih istaći ukoliko ih kontrastno obojite u odnosu na boju zida. Ukoliko kosine obojite u bijelo, drvene grede će dati dovoljno rustične note cijelom prostoru, naročito ako se nazire i tekstura drveta. Probajte da grede, ako za to postoji mogućnost, uklopite sa ostatkom stolarije u vašem potkrovlju.
Ako se budete pridržavali ovih osnovnih postulata prilikom organizacije i uređenja vašeg potkrovlja, sasvim je sigurno da ćete stvoriti prostor o kakvom ste zaista mogli samo da maštate.
error: Zabranjeno kopiranje sadržaja!