Centar podova

Psihologija boja

Koja boja čini da se osjećate udobnije i raspoloženije?

Izbor boja u prostoriji može da bude ozbiljan i zahtjevan zadatak. Boje imaju mogućnost da mijenjaju oblik i veličinu nameštaja, ali i samog prostora. Evo nekih opštih savjeta za upotrebu određenih boja u različitim prostorijama.

Generalno, sobe deluju veće uz svijetle boje, dok tamne boje u velikim prostorijama stvaraju topliju, intimniju atmosferu. Imajte na umu da svaka boja nosi svoju psihološku nijansu. Na primer, plava boja podstiče produktivnost i kreativnost, dok prostorija obojena u crveno izgleda atraktivnije, a zelena umiruje. Zbog toga, pojedine boje više odgovaraju određenim prostorijama, zbog atmosfere koju stvaraju.

Kao i zidovi, i podovi mogu da daju ton vašoj prostoriji, zato pri izboru poda crpite inspiraciju iz nameštaja i zidova, i odaberite boje koje se uklapaju.

Ovo su neki od opštih savjeta o upotrebi boja u različitim prostorijama, kao i pri kombinovanju boja različitih dijelova enterijera, kao što su pod, zidovi, nameštaj, itd.

CRVENA

Crvena podiže nivo energije u prostoriji.

U dnevnoj sobi ili trpezariji, crvena podstiče razgovor, kao i apetit. U hodniku, ova boja ostavlja jak prvi utisak. Dokazano je da crvena boja podiže krvni pritisak, ubrzava disanje i puls. Kombinovanjem crvene sa prirodnim, svetlijim drvenim podom, vaša prostorija će izgledati mirnije i svetlije.

ZELENA

Zelena važi za boju koja najviše odmara oči.

U kuhinji, ona umiruje; u dnevnoj sobi, zelena jača utisak udobnosti i zajedništva. Takođe, ova boja ima umirujuće dejstvo i veruje se da umanjuje stres i pomaže pri opuštanju. Da bi zadržali mir koji vašoj prostoriji daje zelena, preporučujemo drvene podove u pastelnim, toplim bojama kao što su bijela, bež ili siva.

ŽUTA

Žuta boja, boja sunca, oslikava radost i sreću.

Savršena je za kuhinje, trpezarije i kupatila, gde vesele boje podižu energiju i raspoloženje. U hodnicima, ulazima i malim prostorima, žuta otvara i pruža dobrodošlicu. Kako studije pokazuju da ljudi slabije kontrolišu svoje emocije u žutim enterijerima, pod u takvim prostorima treba da bude mirniji – na primer bež ili braon.

PLAVA

Za plavu se kaže da snižava krvni pritisak, usporava disanje i puls. Zato se smatra umirujućom i opuštajućom, bojom spokoja, idealnom za spavaće sobe i kupatila.

Takođe, plava stimuliše produktivnost i kreativnost, zbog čega se često preporučuje za kancelarije. Kada je u pitanju pod od drveta, kombinujte sa srebrno-sivom, prirodnim tonovima drveta i belom.

LJUBIČASTA

Vezuje se za luksuz i kreativnost.

Svjetlije verzije, kao što su boje lavande i lila, unose mir u spavaće i dnevne sobe. Ljubičasta se slaže i sa svjetlijim i sa tamnijim podovima – ako biste željeli da vaša mala soba izgleda veće, preporučujemo svjetliji, a ako želite da održite nivo elegancije i luksuza, birajte tamniji pod.

NARANDŽASTA

Narandžasta uzbuđuje, podiže entuzijazam i energiju. Oslobađa sve emocije koje su vam svakodnevno potrebne.

Narandžasta kombinuje energiju crvene i sreću žute. U idealnom slučaju, kad koristite svjetlije nijanse narandžaste, savetuje se da stvorite kontrast i dubinu kombinacijom sa tamno smeđim podom, dok bi uz tamnije nijanse narandžaste pravi izbor bio čista prirodna boja drveta.

NEUTRALNA

Neutralne boje (crna, siva, bela i braon) su osnovna sredstva svakog arhitekte.

Kompletno uređenje sa neutralnim bojama je čas u modi, čas ne, ali prednost ovih boja je u fleksibilnosti. Crnu je najbolje koristiti u malim dozama, kao akcenat. U sobi neutralnih boja dubinu postignite tamnim podom. Ukoliko niste pretjerani ljubitelj boja, stvorite uzbudjliv enterijer teksturom i četkanom površinom, što naglašava prirodan izgled i strukturu poda.

Prije nego što donesete odluku o bojama u svom prostoru, svakako vas savetujemo da prvo malo vježbate – u Tarkett Room Designeru.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja!