Centar podova

Unesite shabby chic stil u svoj enterijer

Shabby chic stil je nastao u Velikoj Britaniji i evocira atmosferu velikih kuća u kojim se sa starim, ručno prefarbanim komadima namještaja uz nježne boje i teksture stvara ugodna i topla atmosfera. Upravo tako je i nastao naziv shabby chic – od riječi „pohabano“ i „šik“. Ovaj stil je vrlo popularan jer ne zahtjeva veliki budžet, već samo veliku kreativnost. Veličanje nesavršenosti i prirodne ljepote njegova je osnovna karakteristika.

Boje karakteristične za ovaj stil su svedene, jednostavne i nježne, od bijele, preko svijetlo sive, bež i boje bijele kafe, do boje lavande, svijetlo roze ili svijetlo tirkiz nijansi. Ovde nećete primjetiti neka velika odstupanja ili jake akcente u enterijeru, sve je vrlo prefinjeno i nježno. U prostoru se pored izrazito zastupljene bijele, pojavljuju i pastelne nijanse poput plave, roze, zelene, a poneki detalji se mogu javiti i u srebrnoj i zlatnoj nijansi.

Zidovi su uglavnom bijeli, ali upotrebom raznovrsnih kitnjastih tapeta sa nježnim pastelnim tonovima, stvorićete prijatnu i udobnu atmosferu u vašem domu.

Nameštaj je sa dosta detalja, uglavnom svijetlih tonova, bijele, bež ili sive boje sa naglaskom na teksturi mutne i nedovršene obrade. Mnoštvo ornamenata i bogatih rezbarija na svim komadima nameštaja nezaobilazni su detalji kada je shabby chic stil u pitanju. Osim na nameštaju, utisak “neobrađenog” često se postiže i zidom od bijele opeke ili drvenim pregradama.

Ovakav nameštaj ne morate nužno kupovati u specijalizovanim radnjama, možete ga sasvim jednostavno i sami napraviti. Uzmite neki stari nameštaj koji obiluje zakrivljenim linijama, mnoštvom ornamenata i rezbarija, prefarbajte ga u bijelu, ili boju po svom izboru, i on će dobiti čar shabby chic nameštaja, a vi ćete sa malo novca i truda dobiti potpuno nov komad nameštaja koji će se savršeno ukopiti u vaš enterijer. Kada je ovaj stil u pitanju veoma je važna improvizacija, da uz pomoć starog i novog stvorite nešto potpuno jedinstveno.

Kao i boje, tako i tekstil koji se koristi u uređenju Shabby Chic enterijera je u pastelnim bojama, uglavnom vrlo sveden, kao što su pamučne ili lanene tkanine, ili su to, sada već pomalo zaboravljene, rukotvorine, kao što su razni vezovi, heklani stolnjaci i sl.

Kada je ovaj stil u pitanju, sve je u detaljima i načinu na koji kombinujete više elemenata. Male stvari igraju važnu ulogu u svakom dekoru. Mnoštvo vaza, antičkih slika, tkanina ili nekih drugih predmeta koji imaju umetničku vrijednost, pronašlo je svoj put u domove uređene u shabby chic stilu. Dekoracija je u istom maniru kao i sve ostalo, u pastelnim bojama, sa puno rukotvorina i “spašenih” starinskih komada, sa dosta cvijeća, kao što su ruže ili lavanda, i sa ogledalima u kitnjastim ramovima, ofarbanim u pastelne boje. Svoj enterijer upotpunite elegantnim ornamentima ukrašenim lusterima, koji će vašem enterijeru dati određenu dozu elegancije.

Kao i sve u ovom stilu, tako i pod mora da sadrži određenu količinu rustičnosti, pohabanosti, ali i prefinjenosti, u svom ličnom izrazu. Drveni podovi predstavljaju sastavni dio svakog shabby chic enterijera. U zavisnosti od vašeg ličnog stila, ili od efekta koji želite da postignete u svom enterijeru, drveni podovi mogu biti raznovrsni. Od onih koji su kao i sam namještaj restauirani i prefarbani u bijelo ili neke druge pastelne tonove, do onih tamnijih i masivnih.

Ako želite romantiku, eleganciju i smirenost u vašem domu, ako ste zaljubljeni u duh prošlih vremena, a podjednako ste očarani i savremenim načinom života, onda je shabby chic stil pravo riješenje za vas. Pronađite stari nameštaj i budite kreativni!

Izvor: www.tarkett.rs

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja!