Centar podova

Linoleum

Linoleum se pravi od recikliranih, biorazgradivih materijala uključujući i laneno ulje, pluto i piljevinu. Mineralni pigmenti koji se dodaju tokom proizvodnje,  proizvode širok spektar boja. Linoleum ne proizvodi štetna isparenja i ekološki je prihvatljiva podna obloga.

Postoje tri oblika linoleuma: u obliku lista koji se sječe na željene dimenzije, u obliku pločica i kao daske. Linoleum se lako postavlja, odnosno  ljepilom se zalijepi za podlogu. On spada u dugotrajne podove i jednom posatavljen, trajaće desetinama godina. Osnovne osobine linoleuma su: tih, topao i udoban pod. U slučaju da se ošteti postoje efikasni načini kako da se oštećenje popravi,  tako da se praktično ni ne primjećuje. Linoleumi se izuzetno lako čiste, i jako dobro podnose hemijska sredstva.

Cijena linoleuma je izuzetno niska.

Kolekcija linoleuma – Tarkett

Prednosti linoleuma

Prirodni linoleum je ekološki, 100 posto biorazgradiv materiajal.  Topao je i udoban pod.  Zahvaljujući svom sastavu, on je antistatična, antialergena i antibakterijska podna obloga, te je odličan za prostorije u kojima borave osobe sa respiratornim smetnjama, alergične osobe, kao i za prostore kojima je potrebno intenzivno održavanje, kao što su vrtići, škole i zdravstvene ustanove;

Izuzetno je trajan –jer može trajati  od 20 do 30 godina, a ukoliko se pravilno održava čak i duže. Udoban je,  olakšava i amortizuje pritisak na zglobove, te je podoban za prostorije u kojima se očekuje duže stajanje, kao što su kancelarije, ordinacije ili  kuhinje.

Linoleum je odličan zvučni i termo isolator, a  zbog mekoće i izolacionih osobina linoleuma, svi zvuci ostaju unutar prostorije i ne dolaze zvuci spolja. Na taj način je obezbijeđen komfor za sve korisnike prostora.

Postoji veliki izbor boja i dezena. Linoleum svojim dezenima može da podsjeća na prirodne materijale kao što je mermer, a ukoliko koristimo linoleum ploče, kombinacijom boja i dezena možemo postići različite efekte i dobiti različite stilove u prostoru.

Ugradnja linoleuma

Ugradnja linoleuma zahtijeva obavljanje nekoliko prethodnih radnji.

Prije ugradnje linoleum podnih obloga neophodno je da pravilno uklonite postojeću podnu oblogu. Podloga na koju se ugrađuje vinil mora biti suha, čista i ravna. Ukoliko je podloga neravna, neophodno je  upotrijebiti masu za izravnavanje.

Pod je  u prostoriji u kojoj će biti moniran bar 24 sata  na sobnoj temperaturi, kako bi se podna obloga prilagodila uslovima u prostoriji.

Potrebno je odmotati i premjeriti linoleum prije početka njegove ugradnje. Prilikom sječenja ove podne obloge uvijek se  dodaje od 15 do20 centimetara u dužini.

Linoleum možete ugraditi lijepljenjem za podlogu.

Održavanje linoleuma

Održavanje linoleuma je izuzetno jednostavno i u potpunosti ekološko. Za njegovu potpunu čistoću dovoljno je samo povremeno ga usisati i prebrisati krpom navlaženom vodom u koju smo dodali koju kap neutralnog sredstva za čišćenje. Ukoliko se desi da Vaš pod izgubi sjaj i svježinu, sve što je potrebno jeste premazati ga nekim sredstvom za poliranje. Na taj način ćete vrlo brzo i lako vratiti njegov prvobitan izgled. Za detaljnije informacije potrebno je pročitati uputstvo proizvođača sredstva za čišćenje.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja!