Centar podova

Modularni podovi

Modularni ili izdignuti podovi su dobra tehnička rješenja za sve prostore gdje želimo postići funkcionalnost i eleganciju dizajna, a zaštititi instalacije i elektroničku opremu od vanjskih utjecaja i učiniti ih nevidljivim, a pristupačnim.

Modularni podovi postaju važna komponenta opremanja prostora, pružajući funkcionalnost, racionalnost i fleksibilnost primjene. Ovi podovi  su izuzetno raznoliki i prilagodljivi, a dizajnerima pružaju neograničenu kreativnu slobodu.

Svi kablovi i prateća elektronička oprema mogu se lako smjestiti ispod podne konstrukcije, uz još jednu prednost: lako naknadno podizanje pojedinačnih ploča i brzu prilagodbu, kao i odabir ukupne visine poda.

Primjena modularnih podova, ili takozvanih kompjuterskih podova, naročito je prigodna za prostorije u kojima se smještaju kompleksni elektronski, hidraulični, klimatizacijski ili električni sistemi.

Raspoloživost različitih podkonstrukcija i panela,  s različitim tehnološkim svojstvima,  pružaju mnoštvo mogućnosti.  Modularni pod postavlja se relativno brže u odnosu na klasične podne obloge, lako se premješta, održavanje svih elemenata ispod poda (cijevi,telefonski, strujni ili kompjuterski kablovi) je jednostavnije, praktičnije i brže.

Izbor završnih obloga je širok: od tepisona, parketa, linoleuma, keramike pa sve do mramora – s naglaskom na novu liniju modularnog poda namijenjenu vanjskim prostorima (terase, bazeni, šetnice i sl.).

Prema strukturi ploča dijelimo ih:

  • Ploče na bazi drveta (mediapan, iverica, panel)
  • Ploče na bazi cementa
  • Ploče na bazi gipsa
  • Metalne ploče (čelik, inox,aluminij)

Prednosti modularnih podova

Modularni podovi predstavljaju inovativno rješenje  u projektovanju i gradnji objekata namijenjenih uredima, bankama, kompjuterskim centrima, server sobama,  javnim i drugim prostorima koji zahtijevaju veliku količinu instalacija.

Osim što prostorijama daju profesionalni poslovni izgled, modularni podovi imaju brojne prednosti. U slučaju oštećenja pojedinih panela ili renoviranja čitavog prostora, podni paneli se mogu brzo i lako zamijeniti.

Ovi podovi omogućavaju da se u prostor ispod podnih ploča smjeste velike količine različitih instalacija poput električnih kablova, vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, sistema za čišćenje, ventilacijskih sistema,  sistema zračnog tlaka i sl. Uz to, modularni podovi imaju i niz prednosti jer je njihovom montažom, u slučaju potrebe, omogućen brz i jednostavan pristup za intervencije u održavanju.

Ugradnja modularnih podova

Važan element kod izdignutih podova je potkonstrukcija. Distanceri,  koji omogućavaju prostor za instalacije,  rade se u različitim visinama od 20 mm do 2000 mm. Distanceri se većinom izrađuju u kući, od projektovanja do konačne izrade.. Distanceri omogućavaju spajanje sa svim vrstama nosećih profila, što podovima omogućava veliku fleksibilnost

Nosivi profili  su velike nosivosti.  Ako u određenim slučajevima to nije dovoljno, mogu da se upotrebe I različiti ojačani nosivi profili Laki nosači doprinose pre svega boljoj horizontalnoj krutosti poda, a najjače nosače možemo koristiti i kada je razmak između dva distancera veći od 600 mm. Kod izdignutih podova se svi pojedinačni dijelovi spajaju jedan sa drugim.

U odnosu na završnu oblogu ploče (modularni paneli) mogu biti:

  • Finalizirane sa fabrički apliciranom završnom podnom oblogom
  • Poluzavršeni paneli na koji se naknadno postavlja neka od podnih obloga po izboru kupca
error: Zabranjeno kopiranje sadržaja!