Centar podova

Tepisoni

Tepisoni su tekstilne podne obloge koje pružaju osećaj udobnosti, topline, sigurnosti i luksuza. U svojoj kolekciji nudimo širok izbor  dezena i boja, tako da se mogu ukomponovati u željeni ambijent, bilo da se radi o unutrašnjem uređenju vašeg doma ili poslovnog prostora.

Kolekcija SINTELON Tepisona

Komfor koji nudi tekstilni pod, toplina koju daje prostoru i širok spektar različitih dezena olakšavaju uklapanje tekstilne podne obloge u bilo koji dekorativni stil. Tekstilna podna obloga može doprinjeti spajanju boja u enterijeru, može učiniti malu prostoriju prostranijom ili vizuelno spojiti velike površine u kompaktne cjeline. Postavljanjem tepisona od zida do zida zadržaćete toplinu Vašeg doma, povećati sigurnost i smanjiti buku.

Tepisoni od zida do zida su jednostavni za postavljanje, otporni na habanje, povećavaju sigurnost i umanjuju buku,  čime stvaraju veću vrijednost za uložen novac. Termo podlogom povećana je zvučna i toplotna izolacija što doprinosi uštedi energije i troškova. Iglani podovi su jako otporni na habanje, imaju duži vijek upotrebe kao i mogućnost postavljanja na otvorene prostore izložene klimatskim promjenama. Tepisone za komercijalnu upotrebu karakteriše visoka izdržljivost proizvoda, visoka otpornost na habanje, antistatičnost i dobra zvučna i toplotna izolacija.

Kvalitet taftovanog tepisona zavisi od gustine taftovanja i sirovina od kojih se izrađuje. Kvalitet tepisona koji se dobija iglanjem zavisi od uiglanosti i sirovine od koje se izrađuje.

Mi vam nudimo tepisone proizvođača Sintelon, kao i neke druge, od najboljih proizvođača, sa visokim kvalitetom i najfinijom izradom.

Prednosti tepisona

Pružaju sigurnost i udobnost , jer tepisoni spriječavaju klizanje, ublažavaju pad i povoljno utiču na zglobove. Prečišćavaju vazduh, jer tepisoni kupe štetne čestice iz vazduha i drže ih zarobljene do momenta usisavanja,  čime se onemogućava njihovo udisanje ( što utiče na zdravlje).

Daju izuzetnu toplinu , jer tepisoni su kvalitetni toplotni izolatori,  koji osim toga pozitivno utiču i na subjektivni osećaj topline (kada je nogama toplo i nama je toplo). Utiču na  smanjenje buke, jer tepison je najbolji isolator buke. On upija 10 puta više buke nego bilo koji drugi pod,  a vrijeme odjekivanja je prepolovljeno

Tepisoni utiču na uštedu energije. Oni smanjuju gubitak toplote,  čime štede energiju i smanjuju troškove grijanja. I nimalo nevažno za spomenuti je da pružaju nenadmašnu estetiku. Tepisoni nude ubjedljivo najveći broj mogućnosti izbora boja, tekstura i dezena (šara).

Ugradnja tepisona

Kod ugradnje tepisona izuzetno je važna priprema podloge. Neravnine i pukotine je potrebno poravnati masom za poravnjavanje. Potrebno je očistitit i prljavštinu i ostatke ljepila  od prošlih podnih obloga. Prije polaganja,  podloga mora biti u potpunosti  suha.

Tepison je potrebno  slobodno raširiti u prostoriji, a trebao bi  biti za oko 10 cm duži od poda. Kako bi izbjegli nastajanje nabora, ostavite ga da miruje nekoliko sati nakon što ste ga raširili, npr. preko noći. Tepisonima od prirodnih vlakana potrebno je minimalno 24 sata pri sobnoj temperaturi za aklimatizaciju. Kod mjerenja sa svake strane staze tepisona dodajte oko 2 posto, obzirom da može doći do smanjivanja tepisona uslijed pozitivnih higroskopskih svojstava.

Nožem ili poleđinom makaza potrebno je  utisniti tepison u bočne rubove prostorije. Pomoću rezača za tepih ili nožem izrežite tepison. Prije lijepljenja ostavite sa svake strane oko 10 cm viška materijala radi kasnijeg izrezivanja.

Koristite specijalno ljepilo ili dvostruku ljepljivu traku. Kod prirodnih vlakna ili poleđine od filca idealna je čičak traka. Ljepilo se nanosi na rubovima i po čitavoj površini. Ljepljiva vrpca se kod malih površina stavlja samo na rubove tepisona. Kod većih prostorija potrebno je staviti dodatne ljepljive trake čitavom površinom u obliku križa. Pritisnite tepison pomoću predmeta široke površine.

Kod tepisona od prirodnih vlakana koji lijepite čitavom površinom, lijepilo se nanosi na podlogu te ravnomjerno raspoređuje pomoću nazubljene lopatice – prvo samo na pola površine prostorije. Sloj ljepila bi trebao iznositi minimalno 600 g/m2, pritom koristite nazubljenu lopaticu B2. Tepison položite u još mokro ljepilo. Važno: Rezovi moraju biti premazani ljepilom. Tepison utisnite u sloj ljepila te valjkom pređite preko njega u bočnom smjeru. Korekture treba izvršiti odmah, dobro prozračiti.

Nakon lijepljenja podnih obloga odrežite suvišne rubove (postupak jednak koraku 3). Unutarnje uglove odrežite dijagonalno i ne do podova. Pazite, da nož uvijek bude oštar (redovito mijenjati oštricu!).

Pritisnite suvišne dijelove podne obloge u uglove i odrežite unutarnje uglove do podova. Pripazite da ne odrežete previše.

Kod vanjskih uglova također nemojte tepison zarezati sve do poda. Jednako kao i kod unutarnjih kutova višak tepisona možete na jednostavan način precizno odrezati (pritom materijal nije potrebno utiskivati u uglove).

Ako nije dovoljna jedna staza, morate nadodati još jednu. Staze položite tako da se preklapaju oko 3 do 5 centimetara. Jednim rezom prerežite obje staze na mjestu gdje se staze preklapaju. Tako će spojevi biti manje vidljivi. Pripazite na poklapanje uzorka sa smjerom očica tepisona. Praznom staklenkom prođite preko tepisona. Smjer tepisona je smjer u kojem su ispružene očice.

Kod štokova i pragova izrezivanje tepisona treba biti precizno: Tepison pritisnite tupim dijelom noža uz rub i odrežite ga pola centimetra iznad ruba. Višak pomoću noža utisnite ispod praga. Duž zidova tepison prekrijte drvenom zidnom letvicom koju ćete pričvrstiti pomoću akumulatorske bušilice.

Kod prijelaza na stepenice tepison fiksirajte metalnom letvicom.

Ukoliko vam sve ovo zvuči suviše komplikovano da sami postavite tepisone, za vas nudimo rješenje da to urade naši profesionalnci. Uštedit ćete, trud, novac i vrijeme.

Održavanje tepisona

cp_oTepisone nemojte postavljati na mjesto gde je izložen suncu, jer će trajno promjeniti boju, ukoliko nemaju UV zaštitu. Postavite otirač na ulazu, kako bi spriječili unošenje pjeska i kamenčića koji bi oštetili tepison. Preporučujemo da najmanje jednom nedeljno čistite tepison, uglavnom usisivačem. Izbjegavajte postavljanje predmeta na tepisone  koji jako pritiskaju,  jer će  trajno  izgledati ugaženo. Tepisone nemojte nikada potapati u vodu ili prati vodenim mlazom, jer će se trajno deformisati.

Budite oprezni sa upotrebom deterdženata jer na nekim tepisonima mogu oštetiti boju. Preporučujemo da pranje vaših tepisona  povjerite profesionalnim servisima koje to rade sa paro čistačima, a ne onima koji peru sa vodenim mlazom, što često rade firme koje peru i automobile.

Međutim, pranje tepisona ručno je moguće. Sa deterdžentom  za pranje tepiha napravimo pjenu i sundžerom  lagano trljamo po tepisonu. Nemojte da vlaga prodre na drugu stranu tepisona,  jer će ga deformisati. Nakon blagog trljanja, a naročito u pravcu pružanja flora, tepison osušite što prije, a zatim ga usisajte. Tepison će izgledati kao novi, flor uzdignut i mirišljav.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja!